Bolvadin Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bolvadin Ziraat Odası > Haberler > Bolvadin Ziraat Odası Başkanlığı, Haşhaş Üreticileri ile Bir Araya Geldi

Bolvadin Ziraat Odası Başkanlığı, Haşhaş Üreticileri ile Bir Araya Geldi

Bolvadin Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen haşhaş üreticileri bilgilendirme toplantısı 15.09.2017 tarihinde gerçekleşti . Toplantıya , TMO Çay Ajans Müdürü Ali ÇIRAK , Fatih LEBLEBİCİER ve Haşhaş üreticilerimiz katıldı. Çırak ve Leblebicier “Merkezde ekilecek olan haşhaş ekimlerinin yaygınlaşmasında Bolvadin Ziraat Odası ve Çay TMO işbirliğinin önemine değindi.

Bu yıl  Sözleşmeli Ekim yapılacağından dolayı haşhaş üreticileri tarafından dikkat edilmesi gereken önemli detayların olduğunu ve detayları şu şekilde sıraladı ;

·         Haşhaş  üreticilerinden tohum bedeli alınmayacak.       

·         Münavebe alanı uygulaması yapılacak.

·         Mavi Haşhaş Tohum ekimi yapılacak.

·         Haşhaş üreticileri, Ofisin vermiş olduğu tohumu ekecek.

·         Ofis tohumu ekilmediği tespit edilen üreticilerin tohum bedeli 80-TL / KĞ üzerinden ceza işlemi uygulanıp bu üreticiye 5 yıl haşhaş ekmeme cezası  verilip ; kapsülü 3,5-TL/ KĞ’ dan alınacak.

·         Ofis Tohumunu eken üreticilerin kapsül ve tohumu birlikte alınıp , 8-TL / KĞ üzerinden işlem yapılacak.

·         ÇKS kaydı ile sözleşmeli ekim yapan üreticiler sigorta kapsamına girecek olup , sigorta ücreti Devlet tarafından karşılanacaktır.

·         Merkez arazilerinde Haşhaş ekimi, sözleşme dışında yapılmayacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Ziraat Odası Yönetim Kurulu başkanı Fikret DAYI ; Bolvadin TMO kapatıldığı yıldan  buyana haşhaş ekiminin sahiplenilmediği, ortaya çıkan bu eksikliği Ziraat Odası olarak gidermeye çalışmaktayız. Göreve geldiğim yıldan itibaren ekimin yaygınlaşması için elimizden gelen gayret ve özeni göstermekteyiz . Yapılan bu çalışmaların, Ziraat Odamıza hiçbir gelir ve beklentinin olmadığının altını çizerek konuşmalarına şu şekilde devam etti ; Bölgemizde Alkaloid Fabrikasının olmasının bölge çiftçilerine avantaj sağlayacağı ayrıca Mavi haşhaş tohumunun iklim koşullarına uygun olduğunu dile getirdi. Haşhaş ekim taahhüt döneminde yazımların Ziraat Odamızda yapılacağını konu ile yazımlar için üreticilerimize yardımcı olunacağını belirtti. Yapılan bu toplantıdan çok memnun olduklarını belirterek , Çiftçilerimizi en iyi şekilde bilgilendirmek ve üretime olumlu yönde katkı sağlamak ilk amacımız  diyen DAYI “toplantıya katılan ve bilgi veren yetkililere teşekkürlerini dile getirdi.”