Bolvadin Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bolvadin Ziraat Odası > Haberler > HAŞHAŞ TOPLANTISI

HAŞHAŞ TOPLANTISI

Bolvadin Ziraat Odası Başkanlığı, Haşhaş Üreticileri İle Bir Araya Geldi.

Bolvadin Ziraat Odası başkanlığı öncülüğünde düzenlenen Haşhaş yetiştiricilerini bilgilendirme toplantısı 18.02.2019 ve 19.02.2019 tarihlerinde yapıldı. Bolvadin  Merkez ve Kasabalarında Haşhaş yetiştiriciliği yapan üreticilerimize Bolvadin Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde getirilen Bayer Türk Kimya Ürün Müdürü Mustafa Dere ve Bölge sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Üzüm;  toplantıya katılan üreticilerimize Haşhaş ot mücadelesi, hastalık mücadelesi, yüksek verim koşulları hakkında bilgiler verildi. Horan park cafe  gerçekleştirilen yemekli toplantıya katılım oldukça memnun ediciydi.

 Ziraat Odası Yönetim Kurulu başkanı Fikret Dayı ; Bolvadin TMO kapatıldığı yıldan  buyana haşhaş ekiminin sahiplenilmediği, ortaya çıkan bu eksikliği Ziraat Odası olarak gidermeye çalışmaktayız. Göreve geldiğim yıldan itibaren ekimin yaygınlaşması için elimizden gelen gayret ve özeni göstermekteyiz . Bölgemizde Alkaloid Fabrikasının olmasının bölge çiftçilerine avantaj sağlayacağı dile getirdi. Haşhaş ekim taahhüt döneminde yazımların Ziraat Odamızda yapılacağını konu ile yazımlar için üreticilerimize yardımcı olunacağını belirtti. Yapılan bu toplantıdan çok memnun olduklarını belirterek , Çiftçilerimizi en iyi şekilde bilgilendirmek ve üretime olumlu yönde katkı sağlamak ilk amacımız  diyen Dayı “toplantıya katılan değerli üyelerimize ve bilgi veren yetkililere teşekkürlerini dile getirdi.”

Bayer Türk Kimya Ürün Müdürü Mustafa Dere ve Bölge sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Üzüm toplantıda şunları dile getirdi;

‘’Dünyada haşhaş 140 bin hektar alanda üretilirken, Türkiye bu alanın yarısı olan 70 bin hektar üretim alanına sahip. Türkiye haşhaş, üretim alanının büyüklüğü ve işlendiği fabrikanın kapasitesiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. 1938 yılından beri de üretimi, satışı ve ticareti Toprak Mahsulleri Ofisi’ nin denetiminde sürdürülüyor. Ekim alanı ve üretim miktarı her yıl farklılaşmasına karşın Türkiye bu geleneksel üründe dünya liderliğini koruyor ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlamaktadır. Değerli çiftçiler Haşhaş yetiştiriciliği önem arz eden bir durumdur. Hassas bir yetiştiriciliği olan Haşhaş hastalık ve zararlılar ile mücadele etmek çok önemlidir. Zamanında ilaçlama ve gübreleme bu hususta çok önemlidir. Tarlada eksik olan elementler analiz yaptırmak suretiyle öğrenilerek gübreleme işlemi yapılmalıdır. Bilinçsiz ilaçlamadan kaçınılmalıdır. Kaliteli ve Pazar payı yüksek ürünler  üretmek hepimiz isteriz. Bundan dolayı belirtmiş olduğum ilaç ve gübre kullanım hususunda çok dikkatli olunmalı ve teknik destek alarak üretim yapmalıyız. Bu toplantıyı yapmamıza vesile olan Bolvadin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dayı’ya teşekkürlerimi iletirim.” dedi.